Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009

Το Νόημα των διαπραγματεύσεων_____Ανεξαρτήτως του ποιά πιστεύουμε οτι θα είναι η τελική έκβαση της διπλωματικής μάχης για το ζήτημα της ονομασίας,γίνεται ολοένα και πιό φανερό, πως η θετική έκβαση απαιτεί χρόνο, αποφασιστικότητα και κυρίως, έργο.
_____Στην εξέλιξη της αντιπαράθεσης για το όνομα Μακεδονία, αλλά και για ότι καινοφανές [*] εφευρίσκουν οι γείτονες, και οι πάτρωνές τους - με νέα δεδομένα σε πλανητική κλίμακα μετά την κρίση του Καυκάσου - αναμένεται να εμφανιστούν θετικές συγκυρίες για εμάς -όσον αφορά το όνομα Μακεδονία- αλλά μακροπρόθεσμα αρνητικές αν δεν τις εκμεταλλευθούμε, όπως η επανεμφάνιση του Αλβανικού αλυτρωτισμού, εντός της FYROM.
_____Η σχετικά επιτυχής για τους Αμερικανούς επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, ωθεί -για διάφορους λόγους- το State Department στην εξεύρεση της καλύτερης για τους ίδιους λύσης, δηλαδή της ενσωμάτωσής του εντός του Αλβανικού κράτους. Είναι μια απόφαση η υλοποίηση της οποίας εκτιμάται οτι θα απαιτήσει την συνδρομή και άλλων Νατοικών εταίρων.

_____Η Ενέργεια αυτή, ίσως συμπεριλάβει και τους Αλβανούς του Τετόβου, με μεσοπρόθεσμο στόχο το καθεστώς της ευρείας αυτονομίας, και πιθανόν μέσω ανεξαρτησίας -τεχνική Κοσόβου- ενσωμάτωση στο Αλβανικό κράτος. Επειδή όμως αυτού του τύπου οι μεταβολές δεν πραγματοποιούνται χωρίς αίμα, ας είμαστε προετοιμασμένοι για την επανεμφάνιση του UCK, με άλλη όμως ονομασία. [UCT ]
_____Γνωρίζοντας μέρος αυτών των σχεδίων, κρίνονται απαραίτητες κάποιες αλλαγές της πολιτικής μας...

_____Απροσδιόριστη παραμένει η πρόβλεψη του εύρους, κατεύθυνσης καθώς και της εντάσεως των ενεργειών της τότε Ρωσικής διπλωματίας, για την αποτροπή νέων τετελεσμένων στην περιοχή.
Ελέγχεται ήδη [ ] η πιθανότητα σύμπραξης με την Σερβία, για την αποκοπή απο το Κόσοβο της κατοικημένης απο Σέρβους περιοχής της Μιτρόβιτσα. Είναι μια κίνηση η οποία θα ολοκληρωθεί, μόλις διαφανούν τα όρια του κύκλου της σημερινής ρευστής κατάστασης.
Η επίγνωση των προθέσεων της άλλης πλευράς, δηλαδή της Αμερικανικής και των προθύμων -όχι μόνο στο Κόσοβο αλλά συνολικά- ωθεί τη Ρωσία καθώς και το Νέο Κεντρο-Ανατολικό [οικονομικό και πολιτικοστρατωτικό] Σύστημα, σε αύξηση της πίεσης των Αμερικανικών συμφερόντων σε πολλά -αλλά και σύνθετα- μετωπα, όπως η Λατινική Αμερική και η Μέση Ανατολή.
_____Με τη λήξη της σημερινής περιόδου κρίσεως του παγκόσμιου
χρηματοπιστωτικού συστήματος -αλλά πιθανότερο εν μέσω αυτής- θα αναδειχθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ρήγματα ανάμεσα στους δυό κύριους συμμαχικούς σχηματισμούς του πλανήτη.
Η κρίση του Καυκάσου, σε συνδυασμό με την αλληλεξάρτηση Ε.Ε. - Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, υπό το πρίσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης η οποία χτύπησε κυρίως την πρώην μοναδική υπερδύναμη -από την οποία προήλθε- δημιουργεί το απαραίτητο -εκρηκτικό- μείγμα για την επικράτηση ενός πολυπολικού πλανητικού μοντέλου, με νέα και ρευστά πλέον όρια ζωνών επιρροής, σε ένα, είτε άναρχο -είτε καθαρά συγκροτημένο- πλανητικό σύστημα, το οποίο είτε θα εκμεταλλεύεται μέσω συγκρούσεων, είτε θα διανέμει μέσω πολυμερούς συνεννόησης, όχι μόνο τους ενεργειακούς, αλλά όλους τους φυσικούς πόρους.
Το πιθανότερο είναι να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα, άλλοτε δηλαδή να υπερισχύει η μία τάση, και άλλοτε η άλλη.
_____Επανερχόμενοι στο θέμα της FYROM επισημαίνεται εδώ πως είναι διεθνώς γνωστό οτι τα Ρωσικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από το status quo ως έχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της, θα δεχτούν να συναινέσουν σε οποιαδήποτε μεταβολή αυτού χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα. Συνεπώς η θέση μας -κατα κάποιο τρόπο- θα πρέπει να τους εξυπηρετεί,για να πετύχουμε και με τη δική τους συμβολή, τον τελικό μας στόχο.
_____Γεγονός είναι οτι σε πιθανή αλλαγή -πολλοστή φορά- συνόρων στα Βαλκάνια, όλες οι Βαλκανικές χώρες θα αντιδράσουν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά.
[Στο πρώτο - του Κοσόβου, αλλά κυρίως στο δεύτερο θέμα - της FYROM]
Λαμβάνοντας υπόψη τον Βουλγαρικό παράγοντα, αλλά και το Σερβικό στοιχείο του Kumanovo, εκτιμάται οτι το θνησιγενές αυτό κρατίδιο - προτεκτοράτο, με την έκλειψη των δυνάμεων που το δημιούργησαν, αλλά και την μεταβολή των συμφερόντων των Δυνάμεων που το ποδηγέτησαν -κάτι που ακόμα συμβαίνει- θα διασπαστεί σε τρία η τέσσερα μέρη, κάτι το οποίο -ο αριθμός δηλαδή- εξαρτάται μόνον απο εμάς.
_____Στην πρόκληση αυτή του διαμελισμού της μικράς αλλά ενοχλητικής γείτονος, δεν διαφαίνεται μόνον η λύση του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και η δυνατότητά μας της απελευθέρωσης των αλύτρωτων Ελλήνων αδελφών μας της περιοχής Μοναστηρίου-Αχρίδος.
_____Το αναμενόμενο εμπόδιο στις όποιες ενέργειές μας -συνολικά και όπως πάντα- θα είναι βέβαια η Τουρκία και οι ενέργειές της, κυρίως στο Αιγαίο αλλά και τη Θράκη. Η Κύπρος, αποτελεί μια διαφορετική συνιστώσα- διακυβεύονται εκεί πολλά ξένα συμφέροντα, και ως γνωστόν υπάρχουν και άσπονδοι φίλοι.
[Ε.Π.Α.-Μ.Βρετανία-Ισραήλ]

_____Η αναγκαία πολιτική βούληση για την ισχυροποίηση της Ελλάδας σε όλα τα πεδία, με τη συμβολή των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού, σε συνδυασμό με μερικά δις ευρώ επιπλέον για τους κατάλληλους [άλλης τάξης μεγέθους] εξοπλισμούς, και η μετατροπή του αμυντικού μας δόγματος σε αποτρεπτικό -μέσω προβολής ισχύος- είναι οι απαραίτητες συνθήκες για την ειρηνική επίλυση -επιλογή μας είναι- όλων των Ελληνοτουρκικών ζητημάτων.
_____Η αληθινή ανεξαρτησία της Ελλάδος, εξαρτάται μόνον απο την δυνατότητά της να επιβάλλει την θέλησή της στους άλλους, και όχι απο την υποταγή της
-μέσω πολιτικών κατευνασμού-
στην θέληση ανερχόμενων περιφερειακών Δυνάμεων.* [όπως "Μακεδονικό" έθνος-"Μακεδονική"
γλώσσα-καταπίεση "Αιγαιατών Μακεδόνων" στην Ελλάδα]


[^]